Kovászos uborka készítése
Hozzávalók
kovászolni való uborka
ecet
víz
só
száraz kenyér
kapor
mustármag
fokhagyma
torma
Elkészítése:
Az uborkákat jó megmossuk. Hosszában bevágjuk úgy, hogy majdnem végigér a vágás, 90 fokban elfordítjuk és még egyszer végig vágjuk. Így nem esik szét az uborka, de belül is
átjárja a sós víz.
Az alaposan kimosott üveg aljára a kapor felét tesszük, sorba tesszük az ubikat függölegesen állítva és közé tesszük a fokhagymát és a tormát, beleszórjuk a mustármagot. A tetejére tesszük a száraz kenyérszeleteket majd a maradék kaprot. Felöntjük a sóval elkevert meleg vízzel(Én felforralom a vízet a sóval és megvárom amig lehűl) az üveget úgy, hogy a kenyeret
is ellepje. Majd egy kistányérral lefedve meleg helyre tesszük. Én még konyharuhával is le szoktam takarni. Ha jó meleg van pár nap alatt megérik. Ne tűző napra tegyük, csak meleg helyre.
Ha megérett, átteszük egy tiszta üvegbe és rászűrjük a levet és mehet a hűtöbe és a pociba.
Az uborka kalória és tápanyagtartalma:
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
A kovászos uborka kalória és tápanyag tartalma
Tápanyag | Érték | ||||
---|---|---|---|---|---|
Szénhidrát tartalom (g/100 g) | 1.9 | ||||
Energia-tartalom (Kcal/100 g) | 13 | ||||
Energia-tartalom (kJ/100 g) | 55 | ||||
Fehérje-tartalom (g/100 g) | 0.7 | ||||
Zsír-tartalom (g/100 g) | 0.2 | ||||
Hamu tartalom (g/100g) | 2.5 | ||||
Víztartalom (g/100 g) | 94.1 | ||||
Nyersrost élelmirost (g/100 g) | 0.6 | ||||
B1- vitamin (tiamin) tartalom (µg/100 g) | 1 | ||||
B2-vitamin (riboflavin) tartalom (µg/100 g) | 2 | ||||
niacin tartalom (mg/100 g) | 0.2 | ||||
C-vitamin (ascorbinsav) tartalom (mg/100 g) | 3 |
A fenti tápanyag adatok a pharmaindex-online oldalról származnak.
A zöldségek szénhidráttartalma azaz a cukortartalom , tehát ez esetben olyan, hogy cukormentes nem létezik. Illetve létezik, hozzáadott cukortól mentes, de a kettő nem ugyanaz.
Azonban azt gondolom, hogy ez a cukortartalom nem egyenértékű a finomított és hozzáadott cukor formájában leledző szénhidrátoknak.
Valamint a szervezetünk működéséhez szükség van szénhidrátokra, de ügye itt is a milyenség a lényeg.
Remélem nem írtam hülyeséget, amennyiben igen légyszi írj, hogy mit miért, Köszi :)
Elég elítélendő részemről, hogy a gyártók manapság szinte mindenhez édesítőt, cukrot adnak (független attól, hogy tartósítás céljából e vagy miért)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése